Lustrum interview met oud-Virgiliaan Michel Verberne! | 24ᵉ Lustrum der KSV Sanctus Virgilius

Lustrum interview met oud-Virgiliaan Michel Verberne!


Eva Schlösser & Linda Stolwijk hebben een oud-Virgiliaan op de spreekstoel gezet: Michel Verberne werd in 1979 lid van Virgiel en heeft in 1982 een bestuursjaar gedaan. Hij heeft Werktuigbouwkunde gestudeerd – waar toendertijd geen vrouwen te zien waren – en werkt nu als inkoper bij Heineken. Michel heeft drie kinderen, waarvan er een ook lid is bij Virgiel. Vandaag vertelt hij aan ons hoe zijn studententijd bij Virgiel was.

Wanneer werd u lid van Virgiel en kunt u ons vertellen hoe Virgiel toendertijd was?

‘Ik heb mij ingeschreven in 1979, het kan bijna niet waar zijn dat ik nu al 39ste jaars ben. Toendertijd hadden wij nog geen jaarnamen en geen vrouwen-disputen, alleen Vishaak begon toen op te starten. Ik wilde bij een grote vereniging en heb daarom voor Virgiel gekozen. DSB was de ‘derde’ vereniging in Delft en Sint Jansbrug was de grootste van de kleintjes. De reden waarom ik voor Virgiel heb gekozen was eigenlijk vrij simpel; Virgiel was veel toegankelijker en ik voelde mij er al direct thuis. De KMT werd toen nog gehouden op een driedaags kamp eiland en ging daarna door op Virgiel. Zelf ben ik niet in een Virgielhuis gaan wonen. Mijn jaarclub heette ‘Vierloper’ en dit was een gemixte jaarclub met drie vrouwen en vijftien mannen. Er bestonden toen nog geen verticales. Het was natuurlijk wel de bedoeling dat er geen relaties ontstonden binnen de jaarclub. Helaas was toen de man vrouw verhouding in Delft nog 1 op 10, daarom zijn wij ooit toen naar Quintus gegaan voor een feest, en hier zijn vervolgens vijf relaties ontstaan haha. Sommigen zijn zelfs met elkaar getrouwd!’

“Hoe alles is doorgegeven vind ik mooi”

Welke commissies heeft u gedaan bij Virgiel?

‘De grootste commissie was natuurlijk het bestuur van 1982 tot 1983. Wij waren toen het 85ste bestuur (Lustrum!). Hier was ik commissaris vereniging, er waren toen ongeveer 800 leden op Virgiel. Mijn grootste blunder als bestuur is dat ik een keer een lid eruit heb gegooid omdat ik niet wist dat deze persoon bij Virgiel zat, helaas blijft het nog steeds lastig voor het bestuur om iedereen te kennen. Verder heb ik dispuutsbestuur van Ophir, waarvan ik hoorde dat de piano traditie er nog steeds goed inzit, en OC gedaan. Ook was ik nog lid bij Dopie, Tenniphil en iets met paarden – ik weet de naam niet meer. Toendertijd leverde dede partijencommissie een belangrijke bijdrage voor de inkomsten van de vereniging. Hierbij kon je als stel een zaal afhuren op Virgiel en hier het feestje dan bouwen. Virgiel was toen erg populair onder de verliefde koppels omdat het natuurlijk relatief goedkoop was.’

Wanneer was u voor het laatst op Virgiel en wat is er veranderd (of hetzelfde gebleven)?

‘Met mijn bestuur zijn wij laatst naar de derde Café d’Alcuin geweest, dat was echt heel leuk! De keer daarvoor was twee jaar geleden; op de ouderdag met mijn zoon. Wat ik op Virgiel erg veranderd vind is dat er minder aandacht lijkt te zijn  voor maatschappelijke en culturele onderwerpen. Verder is Virgiel ook iets baldadiger geworden, maar dit ligt er misschien ook aan dat de maatschappij in het algemeen is veranderd. Gelukkig bestaat Lancet nog en  organiseren zij datgene dat zovaak in Delft vergeten wordt Ik vind het belangrijk dat de Virgilianen ook aandacht heeft voor onze maatschappij en cultuur. Jullie immers bepalen in belangrijke mate mede hoe Nederland en Europa zich gaan ontwikkelen. Ook vind ik het goed om te horen dat er nog steeds veel aandacht is voor de mores. Alleen lijkt over de jaren het emmermores toch verloren te zijn geraakt.’

Hoe was het lustrum dat u heeft meegemaakt?

‘In mijn derde jaar als Virgiliaan was het Lustrum, dit was ook het jaar dat ik bestuur deed. Het opzicht waarin het lustrum van nu verschilt met het lustrum dat ik heb meegemaakt is dat er meer gedaan werd met de andere AHC verenigingen tijdens ons lustrumjaar. Het grootste evenement was het AHC feest, hierbij kwam echt het hele AHC naar Virgiel. Het thema van ons lustrum was Koh-i-Noor. Dat is een 108 karaat diamant uit India. De Wispo die we toen hebben georganiseerd was de eerste wispo, er gingen toen ongeveer 150 man mee. Ook hadden we natuurlijk een lustrumgala, maar de locatie was helaas wel minder spectaculair dan jullie hadden dit jaar! We waren toen nog klein genoeg om het gala op de societteit te houden. Piekweken of andere activiteiten in de zomer hadden we niet, we hadden wel allerlei losse activiteiten door het jaar heen. Dit waren dus onder andere het gala, de wispo en andere activiteiten die nu ook georganiseerd worden, maar ook activiteiten die nu niet meer georganiseerd worden, zoals een grote veiling, en ‘hoor hoe het valt’. Dit is een spel waarbij je iets uit het raam naar beneden gooide zonder dan men kon zien wat het was en dan aan het geluid moest raden wat er naar beneden gevallen was.’